Emacs: moviments bàsics més lògics

Tot és més fàcil de recordar si hi trobem una certa lògica. En el cas dels moviments bàsics sobre el text amb l’editor Emacs, sembla clar que s’han associat a la tecla Control aquells que tenen lloc sobre elements físics del text (caràcters i línies), mentre que s’han reservat a la tecla Meta aquells altres que operen sobre elements gramaticals (paraules, oracions, paràgrafs).

D’altra banda, les lletres associades també són entenedores (si hom té uns coneixements bàsics d’anglès): b per backward, f per forward, p per previous, n per next, a per alpha (no se m’acut res millor per associar a a la idea d’inici), e per end.

Tanmateix, sempre m’ha semblat que aquesta lògica fallava pel que fa als paràgrafs. Fixeu-vos en la següent taula (on les lletres v i h indiquen si es considera la línia en el sentit vertical del moviment o en l’horitzontal):

Moviment
físic
Drecera Moviment
lògic
Drecera
Caràcter C-b, C-f Paraula M-b, M-f
Línia (v) C-p, C-n Paràgraf M-{, M-}
Línia (h) C-a, C-e Oració M-a, M-e

Com s’hi pot observar, les tecles associades al moviment cap a l’inici i el final del paràgraf (M-{, M-}) se separen de la lògica associada a Previous i Next (present, en canvi, en les dreceres que ens porten a les línies precedent i posterior). Per al meu gust, té molta més lògica (i em resulta, per tant, més senzilla de recordar) la proposta següent:

Moviment
físic
Drecera Moviment
lògic
Drecera
Caràcter C-b, C-f Paraula M-b, M-f
Línia (v) C-p, C-n Paràgraf M-p, M-n
Línia (h) C-a, C-e Oració M-a, M-e

Per tal d’obtenir aquestes noves combinacions de tecles (sense desactivar-ne les originals, per si de cas), només ens cal afegir les línies següents al fitxer de configuració ~/.emacs:

;; Dreceres de teclat per anar a l'inici / el final del paràgraf (M-p i M-n)
;; sense eliminar les originals (M-{ i M-}).
(global-set-key (kbd "M-p") 'backward-paragraph)
(global-set-key (kbd "M-n") 'forward-paragraph)

I ja ho tenim: el proper cop que treballarem amb Emacs, ens resultarà més senzill recordar les combinacions de tecles per als moviments bàsics.

No hem de perdre de vista, per cert, que la gènesi d’Emacs es remunta a una època amb teclats bastant diferents dels actuals. A més a més, si no el tenim configurat per a la llengua anglesa, l’accés a determinades combinacions de tecles resulta, com a mínim, esotèric (per dir-ho finament).

NOTA BENE: Ara m’estan funcionant correctament; però, al principi, aquestes dreceres tenien un comportament erràtic. Per exemple, no funcionaven sota Org-mode (cosa que ara sí que fan): ja em contareu si us van bé.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en Aplicacions de terminal, GNU/Linux i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.