Importància relativa

Aquest matí, en menys de dos minuts, l’Ajuntament de Tortosa ha revocat el nomenament del dictador Francisco Franco com «alcalde honorari i perpetu» de la ciutat. Aquest títol honorífic li havia estat concedit el 31 de març de 1964 per ordre de la governació en el marc dels actes de celebració dels «25 años de paz» (imposició que va afectar també altres municipis).

Em sorprèn que l’alcalde, Ferran Bel, justifiqui l’oblit d’aquell nomenament i li tregui importància. I em sorprèn perquè sembla que el monument franquista que encara recorda aquella efemèride no pot ser «revocat» amb el mateix procediment (un acord entre totes les formacions polítiques, que és el que s’ha fet en el cas dels títols).

D’on prové aquesta diferent importància entre diverses manifestacions d’una mateixa efemèride franquista? Per què ha estat suficient, en el primer cas, un acord a nivell del consistori i, en canvi, en l’altre, cal recórrer a una consulta?

Llegint entre línies les declaracions de l’alcalde, sospito que la diferència ve de la invisibilitat i de la visibilitat respectiva: els títols honorífics retirats aquest matí havien caigut en l’oblit i eren ignorats per tothom fins fa una setmana; en canvi, el monument ha passat a formar part del paisatge tortosí, és una realitat que manté viva la memòria d’una guerra.

Sens dubte, el monument és important per als nostàlgics del franquisme. També ho és per als qui vam perdre aquella guerra i, amb la guerra, familiars, amics, senyes d’identitat i llibertat. Els familiars i els amics no els recuperarem mai (i encara ens posen traves a recuperar-ne els ossos i conservar-ne la memòria); la llibertat i les senyes d’identitat, ens veiem obligats a defensar-les dia a dia, a lluitar per per mantenir-les, perquè encara no les tenim assegurades i ens les disputen.

Sí, sens dubte, la consulta amb què es decidirà la retirada o el manteniment d’aquell horror serà una decisió important. Tan important, que l’Ajuntament de Tortosa no s’ha atrevit a prendre-la.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Importància relativa

  1. Pons ha dit:

    Van tard, molt tard, fa més de 40 anys que aquest monument sobra.

    M'agrada

Els comentaris estan tancats.