Rajoy es fot dos Froilans

Ahir, el presidente Rajoy es va fotre dos Froilans, dos més. En una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre d’Argèlia, Abdelmalek Sellal, en ser preguntat sobre el procés d’independència català, se li van escapar un parell d’afirmacions que, en el futur, ens podrien resultar molt útils.

En primer lloc, va dir als ciutadans que se senten espanyols a Catalunya que «no perdran mai la seva condició de català, espanyol i europeu». Caldrà recordar aquesta frase quan, un cop resolta la independència, calgui triar entre ser català o espanyol o totes dues coses: aquesta frase equival a un compromís per mantenir i aplicar l’article 11 de la Constitución Española, aquell que diu, en el punt 2:

Ningún español de origen podrá ser privado de su nacionalidad.

I, encara més interessant, en el punt 3:

El Estado podrá concertar tratados de doble nacionalidad con los países iberoamericanos o con aquellos que hayan tenido o tengan una particular vinculación con España. En estos mismos países, aun cuando no reconozcan a sus ciudadanos un derecho recíproco, podrán naturalizarse los españoles sin perder su nacionalidad de origen.

No es pot negar que hem mantingut una particular vinculació amb Expanya. Tan particular, de fet, que sembla que hagin redactat aquest punt amb la vista posada en la nostra inevitable independència.

Això sí, diu «podrà», no pas «establirà». Tanmateix, l’afirmació de Rajoy l’obligaria, si fos home de paraula, a facilitar que, qui vulgui mantenir la doble nacionalitat, no trobi obstacles per part del gobierno español.

Després, en segon lloc, ha afirmat que «Per descomptat jo vull que Catalunya estigui a la UE i no fora d’ella.» I aquesta afirmació ens vindrà molt bé quan toqui negociar la nostra permanència a la Unió Europea: qualsevol intent per retardar-la o impedir-la el deixarà en evidència (tot i que sospito que, quan algú li ho retregui, respondrà amb un dels seus típics «Yo sé muy bien lo que dije, y lo que dije, lo mantengo», sense saber de què redimonis li estan parlant).

És a dir, que podem agrair a Mariano Rajoy que hagi desactivat dues de les principals estratègies de la por amb que l’unionisme ens sol amenaçar: la por que volen conculcar a qui, vivint a Catalunya, se sent espanyol i no desitja perdre la seva nacionalitat, i la por aquella tan divertida d’enviar-nos a voltar per les galàxies pels segles dels segles.

És tot un detall.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.