Negociar

Fa un parell de dies, dissabte 18 de juliol, Raül Romeva va comentar, en una entrevista concedida a Antoni Bassas a l’ara.cat, que l’estat espanyol no es plantejarà negociar si no guanya el Sí el 27S, i va afegir que les aventures unilaterals són impossibles i que tard o d’hora haurem de negociar en un marc europeu. Aquests comentaris van obrir la caixa dels trons a les xarxes socials.

Hi va haver qui, probablement deixant-se portar només pels titulars i per les lletres grosses, i sense haver escoltat l’entrevista completa, va decidir que això era rendir-se i renunciar a la DUI. D’aquí a desqualificar la llista transversal i acusar-la de maniobra per assegurar-se la poltrona només hi va haver un pas.

Tanmateix, els passos que encara tenim per davant exigiran moltes negociacions, i qui no ho vulgui reconèixer, o bé no té ni idea del món on viu, o bé intenta fer descarrilar el procés.

Per acabar, haurem de negociar amb l’estat espanyol el repartiment d’actius i passius (drets i obligacions, possessions i deutes, allò per a tu, això per a mi).

Abans, però, haurem de negociar amb la Unió Europea perquè convenci l’estat espanyol per seure a negociar.

Abans, però, haurem de negociar amb la comunitat internacional perquè ens reconegui com a estat i tenir, així, un fulcre on fer palanca i negociar amb la UE.

Abans, però, haurem de negociar amb la CUP perquè doni suport al nou govern o, com a mínim, a la DUI, ja que, com explicava Quim Arrufat en l’Entrevista del diumenge a TV3, ells també hi posen unes condicions (per no parlar dels sentiments ferits, que també són un factor a tenir en compte).

I de segur, de segur que em deixo moltíssims altres punts que haurem de negociar i sense els quals no hi haurà forma humana d’obtenir la independència. Per això deia que, qui no vegi la necessitat de negociar, o no té el més mínim sentit de la realitat o vol fer fracassar el procés —o potser té una vareta màgica per assolir la independència i encara no ens ho ha dit.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.