Serà d’esquerres o no serà

El País Valencià serà d’esquerres o no serà.

Joan Fuster

El problema de la famosa frase de l’assagista de Sueca és que les esquerres valencianes van interpretar que el PV no necessitava per a res una dreta valenciana, cosa que va facilitar la implantació de la dreta espanyola sense contemplacions. A la fi, això va significar la desvalencianització del PV —un procés que potser ara s’ha aturat, però que pagarem durant molts anys.

A Catalunya, amb el tema de la independència, sembla que anem pel mateix camí: després de les eleccions locals, en detectar-s’hi una davallada de CiU i una remuntada d’ERC i CUP, comencen a escoltar-se veus que apunten a un procés per la independència sense CiU. Alguns ho diuen de forma dissimulada, barrejant-ho amb mitges veritats: «el procés no és una exclusiva de CiU», «el procés s’està fent més social», «el procés ha fet un gir a l’esquerra». D’altres són més directes i suggereixen una aliança d’esquerres per tirar endavant el procés sense CiU (així: sense CiU).

Sembla que certes esquerres mantenen la tendència a sentir-se el centre de l’univers i a pensar que una Catalunya sense dretes seria perfecta (el contrast amb l’oferta que va fer el president Mas al setembre, una llista de país on tothom hi fos representat i amb els partits diluïts, és cada dia més esfereïdora). Sembla que certes esquerres obliden que sempre hi haurà dretes, i que un estat que tractés de fer-les desaparèixer no seria un estat democràtic. I sembla que certes esquerres han oblidat que molts volem la independència justament per aconseguir un estat més democràtic que el que tenim —o patim— i que, tot i no ser de dretes, volem que Catalunya conservi una dreta civilitzada i democràtica.

Si volem, doncs, evitar la valencianització de Catalunya, cal aprendre dels errors dels nostres germans i revisar la frase de Fuster:

La República de Catalunya serà democràtica —amb esquerres, dretes, centre i tota la polifonia de l’espectre polític—, o no serà.

I, és clar, l’haurem de construir entre tots.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Serà d’esquerres o no serà

 1. Sergi ha dit:

  Un post ple d’obvietats que, malauradament, sembla que molta gent no vol veure.

  És curiós que, ara que els valencians sembla que comencen a votar amb intel·ligència, els catalans comencem a fer el ruc. Encara s’independitzaran ells abans que nosaltres.

  M'agrada

  • Tens tota la raó: la crítica a la frase de Fuster ja és molt vella. Però, sí, m’ha semblat que era hora de recordar-la: com a nou català d’origen valencià, la tinc molt present aquests dies.

   M'agrada

Els comentaris estan tancats.