Configurar l’Asus X552C sota GNU/Linux

A inici de curs, l’empresa on el Jordi es guanya les garrofes va facilitar als treballadors una bonica eina, un portàtil Asus X552C. El Jordi va aconseguir permís per eliminar el Ruindous i substituir-lo per un GNU/Linux que li permetés realitzar les tasques que se li exigeixen, i vet aquí que la màquina es va mostrar rebel sota dos aspectes: el mousepad no funcionava correctament (i, de rebot, impedia que funcionés el ratolí) i no hi havia manera d’aixecar el dispositiu wlan0 (que, tanmateix, semblava que reconeixia sense problemes).

Per sort, al món GNU/Linux sempre hi ha companys que han patit problemes similars disposats a donar-te un cop de mà, de manera que, després d’un parell de dies de patiment, vam trobar indicacions suficients per superar tots els obstacles. Per cert, el Jordi i jo vam instal·lar la Manjaro 0.8.10 en aquella màquina, però crec que les solucions servirien per a qualsevol altra distro, que ja no sembla haver-hi cap element específic d’aquesta distribució. En aquell moment, però, la feina em va impedir fer-ne la crònica pertinent: aquí la teniu.

Domesticant el ratolí salvatge

Seguint una de les pistes, vam trobar aquesta entrada a un fòrum ubuntaire, No touchpad and cursor issues in ubuntu 14.04. Cap al final, un comentari signat per Jason Wright ens donava la solució:

  1. com a superusuari, vam editar /etc/default/grub (# vim /etc/default/grub);
  2. vam anar a la línia GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT i vam afegir, entre les cometes que hi ha a la dreta del signe igual, el paràmetre «psmouse.proto=bare» (en el nostre cas, la línia va quedar com GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash psmouse.proto=bare");
  3. vam desar el fitxer i en vam sortir (:wq);
  4. com a superusuari, vam executar update-grub (# update-grub);
  5. després de reiniciar el sistema (# reboot), tant el Mousepad com el ratolí van funcionar correctament.

 

Connectant amb el món

Després de passar moltes hores barallant-nos amb wlan0 i rfkill sense cap resultat, vam trobar indicacions en diversos llocs, com ara en la Wiki d’Arch Linux. Finalment, vam crear (potser en el vostre sistema ja existiria) el fitxer /etc/modprobe.d/asus_nb_wmi.conf:

sudo vim /etc/modprobe.d/asus_nb_wmi.conf

Tot seguit, hi vam afegir la següent línia:

options asus_nb_wmi wapf=1

Després, vam reiniciar el sistema (sudo reboot) i la targeta wifi va començar a funcionar correctament.

Agraïments

Moltes gràcies als autors de les pàgines on hem trobat les solucions, així com als valerosos @tmallafre, @manelsales, @sisco_garcia, @La_Konfraria i @papapeps que van tenir la paciència de suportar-nos mentre llançàvem malediccions, llamps i trons al maquinari rebel, ens van donar consells i orientacions imprescindibles i ens van facilitar enllaços que apuntaven clarament cap a les solucions correctes.

Llarga vida al GNU/Linux i al programari lliure!

Déu se salvi d’RMS!

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.