Els perills dels PowerPoint

L’altre dia, via Twitter, vaig trobar una infografia (se’n diu així?) utilíssima sobre els PowerPoint. Amb unes poques imatges, explicava com fer-ne un d’allò més espantós: pedagogia de l’antítesi, en podríem dir.

Un gran treball, certament, que reuneix tots aquells errors que intento que els meus alumnes evitin. Tanmateix, em sembla que encara s’hi podia haver afegit un anticonsell més: comparteix la teva creació amb tothom via email! De fet, els pogüerpoins més espantosos que he vist mai els he conegut per aquesta via: algú els havia enviat als meus pares.

La tragèdia, però, no acaba aquí. Aquestes aberracions contra el bon gust, farcides de bonrotllisme, de consells d’autoajuda i fotografies de postes de sol i de gatets cuquíssims solen formar part de cadenes de reenviaments de reenviaments de reenviaments que acumulen adreces d’email de desconeguts que, si en fossin mínimament conscients, s’inflarien a posar demandes basades en la LOPD. I amb raó: amb aquesta tècnica, organitzacions criminals dedicades a l’estafa via Internet aconsegueixen les adreces de les persones més tecnològicament impreparades i més vulnerables.

Així, no em sorprèn gens que, una de les tasques «tecnològiques» que sol encomanar-me la mare quan els visito sigui revisar els missatges sospitosos, amb ofertes indesxifrables o amb referències a cobraments bancaris imminents, que rep via email. Gairebé sempre en trobo algun que imita a la perfecció els logotips i l’estil d’alguna companyia coneguda, fins al punt que només mirant amb lupa els enllaços els he pogut enxampar.

Sovint m’he preguntat si no seran aquests mateixos estafadors els creadors dels pogüerpoins de gatets i cites de Cohello que més circulen entre la tercera edat digitalitzada: pensa mal i encertaràs.


Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.