Instal·lar vàries iso Manjaro en un USB amb MultiSystem

Ahir, 6 de febrer de 2015, l’equip de Manjaro Linux va publicar les iso corresponents a la versió 0.8.12. Els sabors oficials inclouen XFCE, KDE i Net (aquest darrer proporciona un sistema base sense cap escriptori ni cap aplicació d’escriptori, ideal si us voleu fer una Manjaro a mida) en versions per a 32 i 64 bits.

Si heu intentat instal·lar dues Manjaro amb MultiSystem sobre un USB, haureu observat que no és possible: en intentar instal·lar-hi la segona, MultiSystem us avisa que ja existeix sobre l’USB una imatge amb nom «Manjaro» i el procés s’atura. Farà cosa de mig any vaig trobar una pàgina on s’explicava el procediment per superar aquest obstacle; dissortadament, no l’he tornat a trobar i he hagut de reconstruir-lo, a partir del que recordava, pel procediment de prova i error. Aquí el teniu (és més senzill i ràpid del que sembla).

PAS 0 – Descarregueu les iso de Manjaro amb què voleu trastejar.

PAS 1 – Endolleu l’USB, executeu MultiSystem i instal·leu la primera de les iso normalment. Un cop instal·lada, obtindreu quelcom semblant a:

MultiSystem amb Manjaro instal·lat

MultiSystem amb Manjaro instal·lat

PAS 2 – Sense tancar MultiSystem, obriu l’administrador de fitxers (Dolphin, en el meu cas) i obriu la carpeta corresponent al volum USB. Observareu que s’hi ha creat una subcarpeta anomenada manjaro.

La carpeta manjaro.

La carpeta manjaro.

PAS 3 – Torneu a MultiSystem. Clique sobre la pestanya Menú. Cliqueu sobre la icona Configuració del GRUB.

Menús. Configuració del GRUB

Menús. Configuració del GRUB

Arribareu a:

Editar fitxers de configuració del GRUB

Editar fitxers de configuració del GRUB

Cliqueu sobre el botó grub.cnf. Això llançarà l’editor de text predeterminat (Kate, en el meu cas) i podreu corregir el contingut d’aquest importantíssim fitxer.

PAS 4 – Ara vénen els canvis delicats: cal localitzar les etiquetes «manjaro» a modificar. Deixarem que l’editor faci part de la feina bruta: amb Ctrl-F manjaro, Kate destacarà les cadenes que hem de rectificar (i algunes que no!):

Editant grub.cfg. Localitzant la cadena «manjaro».

Editant grub.cfg. Localitzant la cadena «manjaro».

PAS 5 -Examinem amb molta cura el codi de grub.cnf per tal de no clavar la pota. En aquest exemple tenim:

  • en la línia 69 comença el segment dedicat a la Manjaro que havíem instal·lat: #MULTISYSTEM_MENU_DEBUT;
  • el segment acaba en la línia 78: #MULTISYSTEM_MENU_FIN;
  • en les línies 70 i 74, després del mot clau menuentry i entre cometes, trobem el text que, en engegar des de l’USB, ens mostrarà el GRUB perquè triem quina iso volem llançar: “Boot Manjaro i686” i “Boot Manjaro nonfree i686”;
  • les línies 71 i 75 (linux) són més complexes (la cadena manjaro hi apareix un parell de cops); en tots dos es refereix a la carpeta que havíem vist en el pas 2;
  • en les línies 72 i 76 (initrd) també apareix dos cops la cadena manjaro, però només la primera aparició es refereix a la carpeta on es troba l’iso; el segon cop, és el nom d’un fitxer que no canviarem.

PAS 6 – Ara, substituirem la cadena manjaro pel nom de l’iso que havíem instal·lat, però només allà on es refereix a la carpeta i, per claredat, en les etiquetes que obren i tanquen el segment. Per tal de no equivocar-nos, copiarem el nom de l’iso que havíem instal·lat; en el meu cas, manjaro-xfce-0.8.12-i686 (sense l’extensió .iso). Ho podem fer manualment o bé des de l’administrador de fitxer, editant amb F2 el nom de l’iso i copiant-lo amb Ctrl-C. Després enganxarem aquesta cadena en substitució de manjaro en els següents llocs:

  • en les línies 69 i 78 (les etiquetes que marquen el límit del segment), substituïm la primera aparició de la cadena manjaro pel nom de l’iso;
  • en les línies 71 i 75 (linux), substituïm la cadena manjaro pel nom de l’iso els dos cops que apareix en cadascuna;
  • en les línies 72 i 76 (initrd), substituïm la cadena manjaro pel nom de l’iso, però només en la primera aparició a cada línia: el segon cop que apareix, no el toquem; i, finalment,
  • en les línies 70 i 74, després del mot clau menuentry , corregim les etiquetes entre cometes perquè hi diguin, respectivament, “Boot Manjaro XFCE 0.8.12 i686” i “Boot Manjaro XFCE 0.8.12 nonfree i686”.

Després de tots aquests canvis, el meu grub.cnf ha quedat així:

Canvis en grub.cfg, primera iso.

Canvis en grub.cfg, primera iso.

PAS 7Desem el contingut de grub.cfg i tanquem l’editor. MultiSystem ens continua mostrant la finestra des d’on hem obert el grub.cfg; a la banda inferior dreta hi trobarem un botó per tancar: hi cliquem.

PAS 8 – Ara, MultiSystem ens demana autorització per actualitzar el GRUB de l’USB: introduïm la contrasenya i premem Entrar. En ocasions, demana permís per sobreescriure la còpia de seguretat del grub.cfg anterior: si és el cas, teclegem «s» seguit d’Entrar.

PAS 9 – MultiSystem, un cop a acabat d’actualitzar GRUB, se’ns mostra per la pestanya Menús. Cliquem sobre la pestanya MS i hauríem de veure l’entrada de Manjaro amb el nom corregit. En el meu cas, ha quedat així:

La primera Manjaro corregida.

La primera Manjaro corregida.

PAS 10 – Encara no hem acabat. Ara, tanquem MultiSystem (no sé si és imprescindible tancar-lo: jo sempre ho faig en arribar a aquest punt), anem al gestor de fitxers i canviem el nom de la vella carpeta manjaro a l’USB tot donant-li el mateix nom que hem anat enganxant al grub.cnf en lloc de la cadena manjaro:

Carpeta Manjaro amb la nova denominació.

Carpeta Manjaro amb la nova denominació.

Ara seria el moment de reiniciar la màquina i comprovar si l’iso Manjaro modificada s’inicia correctament. Si el resultat de la prova és positiu, podem repetir el procés i instal·lar una segona Manjaro en el mateix USB. En acabar, el menú del meu MultiSystem es veia així:

MultiSystem amb dues Manjaro instal·lades.

MultiSystem amb dues Manjaro instal·lades.

Així, amb una mica de paciència, he pogut instal·lar les sis isos oficials de Manjaro en un sol USB de 8 GB, i encara m’hi sobrava espai per a una GParted-Live i 939 MB lliures.

Si ho proveu, espero que us surti bé. Bona sort.

 

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Instal·lar vàries iso Manjaro en un USB amb MultiSystem

  1. Retroenllaç: Torrents de Manjaro 0.8.12 | Paraules sense escrúpols

Els comentaris estan tancats.