Quatre recursos per a un boicot

Encara no fa una setmana de l’aprovació, per part del govern de Mariano Rajoy, del projecte de Llei de la Propietat Intel·lectual, i no només s’han disparat les reaccions de rebuig, sinó que els recursos per participar en un boicot preventiu també s’han multiplicat. De fet, i sense buscar-ho, ja disposem, com a mínim de 4 possibles nivells d’actuació: en funció de si volem exercir un boicot parcial (visitar els llocs AEDE, però no enllaçar-los ni promoure’ls) o total (no visitar-los en absolut i ajudar encara més decididament a que perdin visites —i ingressos per publicitat), podrem triar una opció o una altra.

1 – Avís preventiu

Es pot donar el cas de l’usuari que vol saber (només saber) si està visitant algun dels mitjans adscrits a AEDE: sense renunciar a la possibilitat de saber que s’hi diu, serà l’usuari qui decideixi llegir-lo o no, enllaçar-lo o no. Aquest comportament ens l’ofereix anti AEDE, un complement elaborat per Antonio Fernández Porrúa. Ja està disponible per a Firefox i Chrome (funciona igualment en Chromium).

Aquest complement, un cop instal·lat i activat, modifica l’aparença dels enllaços als dominis dels mitjans associats a AEDE i els fa aparèixer sobre un cridaren fons vermell. Tanmateix, no impedeix accedir-hi: el comportament d’aquest complement és estrictament informatiu.

2 – Bloqueig de dominis a nivell de navegador

AEDE blocker és un altre complement, signat per fanta i també disponible per a Firefox i Chrome, que, en aquest cas, sí que impedeix l’accés a les pàgines dels mitjans associats a AEDE. Es tracta, per tant, d’un comportament més enèrgic que l’anterior. Tanmateix, si en algun moment l’usuari desitja tornar a visualitzar aquelles pàgines, només li cal anar al menú d’administració de complements del navegador i desactivar aquest.

En els dos recursos que acabem de comentar, cal tenir en compte que ens caldrà instal·lar-los per a cada usuari definit en cada navegador: en els usuaris que no el tinguen, no podrà actuar. A més a més, si tenim instal·lats diversos navegadors, els que no tinguin disponible una versió d’aquest complement continuaran visualitzant aquelles pàgines com sempre: si és això el que volem, aleshores, és un avantatge.

En canvi, si volem que el bloqueig afecte tots els navegadors de la nostra màquina perquè ens hem decidit per un boicot total, haurem de recórrer a algun dels dos mètodes següents.

3 – Bloqueig de dominis a nivell de màquina

Tots els sistemes operatius permeten indicar a la màquina llistes dels dominis que han de quedar inaccessibles. En el cas dels sistemes GNU/Linux, això es pot regir molt fàcilment des del fitxer de configuració /etc/hosts (tal i com vaig comentar en aquesta entrada); si investigueu una mica, de segur que trobareu procediments equivalents per al vostre SO.

L’avantatge principal és poder aplicar aquesta mesura a tots els navegadors, fins i tot els que podríem instal·lar posteriorment, en una sola operació. En canvi, si en algun moment volem desactivar aquesta mesura, ens veurem obligats, després de modificar el fitxer, a reiniciar la màquina: és a dir, la reversió exigeix una mica més de temps.

4 – Bloqueig de dominis a nivell de xarxa local

En el cas de xarxes locals connectades a Internet, també es podria evitar que qualsevol màquina local accedís a aquelles adreces. Aquesta operació, però, sol estar restringida a l’administrador del sistema (que configurarà adequadament l’encaminador o el proxy o el tallafocs), de manera que no em clavaré a descriure unes modificacions que no sé realitzar 🙂 .

Aquesta seria l’opció més absoluta que podríem realitzar, ja que no només afectaria a totes les màquines de la xarxa local i tots els navegadors instal·lats, sinó que, a més a més, els usuaris «normals» no la podrien desactivar.

I això és el que he trobat, sense cercar-ho, en un parell de dies.

Però, açò, no ha fet més que començar: si estem atents a la xarxa (per exemple, en CanonAEDE.org), no trigarem en trobar-hi noves opcions, cada cop més imaginatives i, sens dubte, més efectes. La batalla per la llibertat en Internet no s’acabarà mai.

Quant a Giorgio Grappa

Algú fa cas de les coses que els blocaires escriuen sobre ells mateixos? El comentari més sincer que he llegit als "about me" és aquell de: "si vols saber res de mi, pots llegir el meu bloc."
Aquesta entrada s'ha publicat en anotacions al marge i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Quatre recursos per a un boicot

  1. Retroenllaç: Provant una nova casa | Anotacions al marge

Els comentaris estan tancats.