Bon dia. Vull una distro

Tengo un tractor amarillo

que es lo que se lleva ahora.

Zapato Veloz

Ahir vaig trobar una article a MuyLinux que tocava, per enèsim cop, el tòpic sobre Exceso de distribuciones, ¿bueno o malo? No m’he pogut contenir i he escrit un petit conte sobre el tema:

— Bon dia. Voldria comprar-me un cotxe.

— Molt bé, senyor. De quin model?

— Model? Ah, sí, bé: un cotxe groc.

— No, no. Em refereixo a si vol un utilitari, un model berlina, un descapotable…

— Buf! Això em sona a sànscrit medieval! Miri, jo només vull un cotxe, no vull complicar-me la vida.

— Em sembla molt rebé. El vol dièsel o gasolina?

— Ein?

— De quina cilindrada?

— Cilindrada? Quines confiances són eixes?!

— Vol un motor d’injecció?

— No, jo no estic malalt.

— Amb canvis automàtics o tradicional?

— Canvis autonòmics? Encara ens barallarem per la independència, ja veuràs…

— O potser vol un totterreny?

— Quines ganes de complicar-ho tot! No podrien ser tots els cotxes iguals? Seria tot molt més senzill… Que jo no sóc mecànic! Jo només vull un cotxe! Un cotxe groc! Miri, com aquell d’allà, aquell groc.

— Com vulgui, senyor. Manel! Porta’m les claus del tractor groc, que el senyor se l’emporta.

….

Bé, no sé si s’entén. He posat el símil de la mecànica perquè és un argument tan especialitzat com el de la informàtica (i perquè jo no hi entec un borrall, vés per on). Tanmateix, no ens fa ni la meitat de por que el tema digital; i no crec que ningú, per més ignorant que sigui, hagi acabat cometent una errada tan gruixuda com la del protagonista.

Quan anem a comprar un cotxe, no ens sembla absurd que hi hagi tantes marques i models diferents, ni que aquests vagin canviant cada pocs mesos. Ens pot resultar una mica complicat decidir quin és el que ens anirà millor; però, d’una manera o d’una altra, ens informem i acabem decidint. És clar que ens hi podem equivocar, i l’error ens costarà una petita fortuna. Però tothom està d’acord que és bo que hi hagi tanta varietat de models on triar per tal de trobar-hi el que millor se’ns acomodi.

Aleshores, per què punyetes sempre hi ha d’haver qui critica la varietat en un producte —les distribucions GNU/Linux— que, ben mirat, ens surt gratis? Si ens equivoquem en triar la distribució (si triem el tractor en lloc del cotxe…), no passa absolutament res: ens informem una mica millor i n’instal·lem una altra sense cap cost (tret, és clar, del cost del nostre temps).

Com en el cas dels cotxes, l’ampla varietat ens permet de trobar aquella que s’ajusta a les nostres necessitats i que, per tant, en requerirà un esforç mínim d’instal·lació i de configuració. Les pàgines oficials de cada distro ens informen de totes les característiques tècniques, i solen ser força objectives pel que fa a quins són els seus punts forts. En els fòrums d’usuaris hi trobarem crítiques i comentaris sobre els punts febles de cadascuna. I sempre serà fàcil trobar articles amb comparatives de les distros més populars. Informació, el que es diu informació, no ens en faltarà mai; si hi tenim una mica de pràctica, podem provar-les en una màquina virtual abans de prendre la decisió final. Si, a pesar de tot, ens equivoquem, n’instal·lem una altra.

A més a més, si us hi fixeu, en el mercat hi ha molts més models de cotxe que no pas de distribucions GNU/Linux; la major part, insisteixo, gratis. I encara hi ha qui se’n queixa…

=-=-=-=-=
Powered by Blogilo

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Bon dia. Vull una distro

  1. Retroenllaç: Bocados de Actualidad (168º) | Versvs

Els comentaris estan tancats.