Retallades a la valenciana contra les EOI

No és cap secret que la Generalitat Valenciana està endeutada fins al moll de l’ós: Fórmula 1, Copes de les Amèriques i una llarga llista d’obres faraòniques encapçalades per una Ciutat de les Arts i les Ciències més digna de París que d’una capital de província, lustres de viure per damunt de les possibilitats dels contribuents passen ara factura.

Arribada l’hora d’estrènyer-se el cinturó (perdó: d’estrènyer-lo als valencians), el govern del PP retalla, com és habitual, en allò que no interessa —en allò que no els interessa—: assistència social, salut, educació. Ara mateix, per exemple, són les escoles oficials d’idiomes les que estan empantanades.

Normalment, tret dels alumnes de primera matrícula, que segueixen un procediment una mica diferent, els estudiants d’idiomes es matriculaven al llarg de tot el mes de juliol. Ja fa molts anys, a més a més, que, per evitar aglomeracions, és pràctica habitual citar els alumnes perquè formalitzin la inscripció en dies concrets dividint-los per idiomes i nivells; el calendari detallat de matrícula solia publicar-se a finals de juny.

Enguany, però, no totes les escoles d’idiomes del País Valencià han iniciat el procés. De fet, algunes ni tan sols han publicat aquests calendaris. Les EOI de Sagunt, València, Xàtiva, Dénia, Alzira i Quart de Poblet encara no ho han fet. De les notes informatives que han penjat es desprèn, doncs, que la Consellera d’Educació encara no ha decidit la magnitud de la retallada i no ha notificat a les EOI (i estem a 16 de juliol) amb quants grups comptaran per a cada idioma; el resultat d’aquesta manca de previsió per part de la Conselleria és que els centres no saben quantes places poden oferir i, lògicament, no poden iniciar el procediment de matrícula, ni tan sols indicar-ne el calendari.

L’EOI de Xàtiva és força explícita: «PER CAUSES ALIENES A L’ESCOLA, QUEDA AJORNADA LA MATRÍCULA DE JULIOL FINS NOU AVÍS! TAN PROMTE PUGUEM INCIAR-LA DE NOU, HO PUBLICAREM EN AQUESTA WEB.» Una mica més endavant n’aclareixen la causa: «Estem pendets de l’aprovació dels grups per part d’inspecció.»

Els de l’EOI de Dénia són molt més clars i directes i donen noms i cognoms: «Puesto que la Conselleria de Educación que dirige Mª José Català Verdet, al día de hoy (27/06/2013) aun no nos ha comunicado el número de grupos de inglés que vamos a tener el curso 2013/14, no podemos hacer la matrícula en las fechas previstas.»

Els aclariments que ens dóna l’EOI d’Alzira coincideixen amb els anteriors: «De moment no podem publicar les dates de matriculació del mes de juliol ja que la Conselleria d’Educació no ens ha comunicat encara els grups que tindrem el curs 2013-14»

A l’EOI de València, el malestar deu de ser tan gran que han publicat una nota una mica confusa, però que s’interpreta perfectament a la llum de les anteriors: «Hem omés la informació completa (dia i hores) relativa als calendaris de la matrícula perquè, de moment, la desconeixem. La publicarem en la web i en els taulers informatius del centre en el moment que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport quan es puga.»

El menor dels mals de tot això és la incomoditat que estan patint els alumnes: la matrícula és presencial, de manera que, per a molts, és difícil decidir si marxar o no de vacances (sobretot si no tenen en qui delegar aquest encàrrec enutjós). El més greu és la probabilitat que alguns, molts, estudiants es queden sense plaça per al curs vinent per culpa de les retallades: imagineu-vos la gràcia que us faria haver acabat 4t d’anglès i trobar-vos sense plaça, el curs vinent, per completar els dos cursos que us falten. O poseu-vos en el cas d’un estudiant de segon curs d’àrab que descobreix, de sobte, que aquest idioma ha estat completament eliminat. O poseu-vos en la pell d’un professor que, de la nit al dia, es queda sense el seu lloc de treball perquè la consellera M. José Catalá ha decidit eliminar la seva plaça.

Tot això és, però, a nivell personal. A nivell social, aquestes retallades incidiran molt negativament en la preparació professional dels valencians, ja que les EOI constitueixen la columna vertebral dels estudis de llengües, un aspecte del currículum que ha passat d’important a imprescindible. En un moment de crisi i recessió, on cal proveir els ciutadans amb la millor preparació possible perquè tinguin una sortida i, al mateix temps, per atreure les inversions a un país amb treballadors ben preparats, el govern valencià opta per tot el contrari, per deixar els valencians abandonats a la seva sort (tenint en compte que el president Alberto Fabra anima els empresaris valencians a invertir a l’estranger en lloc de fer-ho a casa, tot això no ens hauria de sorprendre).

El País Valencià no ha estat mai una comunitat tan pròspera com els lladres de guant blanc ens han volgut fer creure, ni com els il·luminats que s’embolcallen amb la senyera a cada pas volen creure. Però, aquí, senyors, hi havia indústria i hi havia agricultura i i hi havia comerç: l’especulació urbanística, la cultura del maó i del sobre els han mort. Ara, la Generalitat Valenciana procedeix a inhumar el cadàver. Guardem un silenci respectuós mentre passa el fèretre de les Escoles Oficials d’Idiomes.

Actualització 16-07-13, 11.36

No en puc citar les fonts ni donar-ne gaires detalls, però l’embolic és molt més complicat que tot el que he exposat més amunt. Pareu atenció a les notícies: si el problema no esclata aquesta setmana, ho farà al setembre, perquè, com deia el torero, «lo que no puè ser, no puè ser, y, ademàs, es imposible.»

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.