Microsoft, l’oli d’Extremadura

Diuen que l’oli, per on passa, taca. Un dels problemes del programari lliure és aquest, que no taca. En canvi, l’oli de la Microsoft torna a tacar Extremadura: tot i disposar d’una distribució pròpia, gnuLinEx, que pot cobrir totes les necessitats de l’àmbit administratiu, la Consejería de Administración Pública, regida per Pedro Tomás Nevado-Batalla Moreno, ha formalitzat un contracte d’actualització de llicències d’ús amb Microsoft per un total de 2.799.879,50 euros. Un contracte que es va negociar sense publicitat perquè només hi havia un proveïdor possible.

Amb aquest moviment, el govern d’Extremadura (PP) reafirma un abandó cada cop menys dissimulat de l’aposta en favor del programari lliure que van protagonitzar, sobretot, els governs de Rodríguez Ibarra. En aquells anys, combinant les ajudes dels fons europeus amb l’estalvi en llicències que proporcionava gnuLinEx, els centre públics extremenys d’ensenyament van arribar a nivells de dos alumnes per ordinador en aula ordinària, la millor situació de les TIC en les aules a tot l’estat espanyol.

A més de l’estalvi directe, l’ús de programari lliure prometia la creació de llocs de treball a nivell local en l’àmbit de la programació, ja que les millores i adaptacions dels programes emprats podien, en ser lliures, encomanar-se a professionals locals. Tot això, però, porta camí de desaparèixer si el govern d’Extremadura no rectifica.

I és que un dels problemes del programari lliure és l’absència de grans firmes internacionals que puguin pagar compensar d’alguna manera simpàtica els favors rebuts per les administracions públiques. Res de l’altre món, però: algunes marraixes d’oli, algunes capses de puros.

I tot a canvi de gastar milions d’euros de forma injustificada en empresses estrangeres, empresses que ni creen treball aquí ni paguen aquí els seus impostos.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Microsoft, l’oli d’Extremadura

 1. SiscoGarcia ha dit:

  No saps quanta estona m’he estat mirant la finestra del comentari i pensant-me si en deixava un o què. Ho dic perquè és un tema que hauria de ser de jutjat de guàrdia i cansa una mica estar sempre donant-hi tombs a la mateixa qüestió. Com pot ser que no surti a concurs públic una despesa de més de 2M € (de fet gairebé en són 3M)?

  Quina exclusivitat hi ha? La mateixa que si hagueren optat per OSX o per qualsevulla distro de GNU/Linux. La qüestió és: per què no han obert un concurs públic per a proveir serveis del que sigui? Vull dir per proveir serveis de sistema operatiu d’ordinadors, o de paquets ofimàtics o el que sigui que els pugui fer falta. Aquesta és realment la clau de la qüestió; però, és clar, si no veuen més enllà del seu nas (sense malpensar), doncs no hi ha cap altra possibilitat que no siga aquesta. Ara bé, malpensant, segurament més d’un treu profit d’aquest contracte, perquè igual com el deixen en 2.799.879,50 € podrien deixar-lo en 2.000.000,50 i algú s’embutxacaria 799.879 €, oi?

  Grrrrrrrrrrr! Ja m’he posat de mala bava! Per això no volia fer cap comentari 😛

  M'agrada

 2. I tant que cansa, Sisco! La veritat és que, espigolant una mica entre la premsa, cada setmana en podríem parlar un cop com a mínim. Jo intento no repetir-me massa, però quan les xifres són escandaloses, com en aquest cas, no hi més remei.
  No tenen vergonya.

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.