La llei Wert (LOMCE), aprovada

Dura poc l’alegria en casa del pobre. La setmana passada, després de la vaga més unitària de la història en el món educatiu, la LOMCE, la reforma educativa que ens retorna als anys seixanta, va ser retirada del consell de ministres i posposada. Avui, però, ha estat aprovada amb un redacció més insidiosa del que podíem esperar.

Hi ha molt a comentar —i a lamentar— sobre aquesta llei, però avui em centro en la qüestió lingüística. Que el sistema català fos eficaç socialment i educativa era una espineta que el PP es guardava des de fa lustres; que els nens catalans sortissin del sistema educatiu dominant el català i el castellà per igual els feia quedar malament: era la prova que ser bilingüe era possible, si hi havia recursos i voluntat. Que, a més a més, el domini del castellà entre els alumnes de Catalunya fos superior a algunes comunitats monolingües castellanes era passar-los la mà per la cara: insuportable. Com que de bona voluntat no n’han tingut mai, s’han afanyat, en obtenir la majoria absoluta (són tan capaços de dialogar com llurs avantpassats ideològics, aquests que ha homenatjat recentment la delegada de govern a Catalunya), a acabar amb els recursos, a acabar amb el sistema d’immersió.

I, a més a més, han trobat la forma de fer-nos ho pagar. Perquè, a partir d’ara, serà el govern centralista (ja no en podem dir «central») que avançarà els diners per a l’educació, en centres privats, dels nens els pares dels quals no vulguin que aprenguin català; però, després, aquests diners seran descomptats de les transferències autonòmiques. És a dir, al final, serem els catalans qui pagarem, velis nolis, l’educació anticatalana que algunes famílies poden voler donar als fills.

Socialment, la integració es trenca. No és, tampoc, que el sistema actual sigui perfecte: si escolteu parlar les criatures a l’hora del pati, observareu que, sobretot, parlen entre ells en castellà; fins i tot els alumnes de família catalana es passen a la llengua de l’imperi. Però, com a mínim, es complia el requisit que tots els alumnes, en acabar l’ESO, podien parlar totes dues llengües: el requisit mínim que garanteix que els catalans no hàgim de parlar castellà en la nostra pròpia llengua si no ho volem fer.

Tot això, però, s’ha acabat. O s’acabarà si no tallem els lligams, les cadenes, amb l’imperi espanyol: la LOMCE s’hauria de començar a aplicar el curs 2014-2015. Queda, per tant, la possibilitat d’independitzar-nos abans de caure en les urpes d’aquesta llei i garantir, així, que Catalunya continuarà mantenint la personalitat pròpia i que no tornarem a ser «una región de España».

En comprovar com és d’important la llengua en aquest conjunt d’actuacions anticatalanes (o antiindependentistes: al vostre gust), em preocupa comprovar que, per la nostra banda, el Consell Assessor per a la Transició no en diu ni pruna en cap dels famosos Dinou Passos cap a la Independència: llegiu-los atentament i veureu que no hi ha ni el més mínim apunt sobre el sistema educatiu català.

Recordem que un poble sense educació no és res: no és ni poble. Si els que s’encarreguen de dissenyar les primeres línies mestres del que hauria de ser la Catalunya independent no en diuen res, mal comencem.

Aquesta entrada s'ha publicat en contradiccions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La llei Wert (LOMCE), aprovada

 1. SiscoGarcia ha dit:

  Em sembla que hi ha un detall que encara els ha de fotre més: el sistema d’immersió lingüística en el seu dia va ser aprovat per unanimitat, és a dir, fins i tot ells el van votar; la qual cosa els ha d’estar rebentant els budells i com que no ho poden suportar l’única opció que els queda és rebentar el sistema d’immersió lingüística.

  Esperem, com bé dius, que siguem independents abans del 2014-2015; mentrestant NO ACATEM!

  M'agrada

 2. SiscoGarcia ha dit:

  Com va dir la diputada de la CHA a les Corts d’Aragó quan van aprovar la «llei de no-llengües», «per no anomenar català es carregaran l’aragonès» (http://www.vilaweb.cat/noticia/4113534/20130509/corts-generals-corona-shi-parlava-catala.html). És a dir, són capaços de qualsevol cosa amb l’objectiu de carregar-se tot allò que soni a català.

  Però ja et dic, l’opció és no acatar aquesta decisió.

  Salut!

  M'agrada

Els comentaris estan tancats.